Ειδήσεις

"Ο στόχος της Σαλαμίνας για το μέλλον"

syntzanakhs.jpg

Ο Χαράλαμπος Συντζανάκης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο 5x5hellas.gr για το πρωτάθλημα, τη Σαλαμίνα, τον κορονοϊό και την Εθνική

Η Σαλαμίνα κατάφερε να γλιτώσει τα μπαράζ παραμονής και έσωσε την παρτίδα, εξασφάλιζοντας την παρουσία της και τη νέα σεζόν στο πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Futsal Super League. Ο προπονητής της, Χάραλαμπος Συντζανάκης, μίλησε στο 5x5hellas.gr για την πορεία της ομάδας του, το πρωτάθλημα, τα πλέι οφ, τον κορονοϊό και την Εθνική ομάδα. Ήταν αναλυτικός, κατατοπιστικός και έδωσε σημαντικές απαντήσεις, αποτελώντας έναν άνθρωπο με εμπειρία πολλών ετών.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Πώς είναι η καθημερινότητα στις μέρες του κορονοϊού;

"Αυτή την περίοδο ομολογώ πως είμαι όλη τη μέρα στο σπίτι, παρέα με την οικογένειά μου. Όποτε χρειαστεί, βγαίνω έξω για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ για την αγορά των βασικών αγαθών. Προσπαθώ να περνάμε ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο μαζί με τα δυο μικρά παιδιά μου, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, βλέποντας ειδήσεις και ταινίες στην τηλεόραση, όπως και κάποια βίντεο από ποδόσφαιρο σάλας κυρίως από το ισπανικό πρωτάθλημα, για να μην χάνουμε την επαφή μας και το ενδιαφέρον μας για το άθλημα".

Η ομάδα σου έμεινε στην κατηγορία. Είσαι ικανοποιημένος με την πορεία σας ή περίμενες κάτι καλύτερο;

"Από την αρχή της χρονιάς οι δυο βασικοί στόχοι της διοίκησης της ομάδας μας ήταν η παραμονή για άλλη μια χρονιά στην Α' Εθνική κατηγορία και μια καλή πορεία στον θεσμό του κυπέλλου, συνοδευόμενη από πιθανή συμμετοχή στο final four. Με βάση αυτά τα δεδομένα και με την λογική ότι η αντρική ομάδα αποτελείται κυρίως από παιδιά που έχουν βγει από την ακαδημία μας και έχουν προωθηθεί στην αντρική ομάδα και με 2-3 νέα παιδιά που ενίσχυσαν φέτος την προσπάθειά μας, πιστεύω ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας, καθώς εκκρεμεί και ο προημιτελικός αγώνας του κυπέλλου, αν και εφόσον γίνει.

Αν αναλογιστούμε όμως ότι σε 22 αγώνες πρωταθλήματος έχουμε δεχθεί 140 τέρματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την άμυνα μας ένα στοιχείο πολύ βασικό για την εξέλιξη των αγώνων. Τέλος ένα ακόμα πολύ βασικός λόγος που με προβληματίζει και αποτέλεσε μειονέκτημα της φετινής χρονιάς για την ομάδα μας ήταν τα εκτός έδρας παιχνίδια στα οποία δυστυχώς δεν καταφέραμε για διάφορους λόγους να στελεχώσουμε με την καλύτερη δυνατή σύνθεση την ομάδα μας και αυτό βέβαια μας στοίχισε ακριβά".

Ποιο είναι το πλάνο για την επόμενη σεζόν; Τα πλέι οφ είναι εφικτός στόχος;

"Το πλάνο μας για την επόμενη σεζόν και την αντρική ομάδα είναι καταρχήν να παραμείνουν όλοι οι παίκτες και του χρόνου μαζί μας να δουλέψουμε πάνω στις αδυναμίες μας και φυσικά να προσπαθήσουμε, κάνοντας 2-3 ποιοτικές προσθήκες να διεκδικήσουμε μια θέση στα πλέι οφ. Ο βασικός στόχος όμως του συλλόγου γενικότερα βέβαια, παραμένει η αναδιοργάνωση των ακαδημιών μας και η παραγωγή νέων παικτών με συγκεκριμένα αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά χαρακτηριστικά όπως η αγωνιστική ευφυΐα, η προσωπικότητα, το ομαδικό πνεύμα, η αγωνιστική πειθαρχία, η ατομική βελτίωση, η ταχύτητα σκέψης και ενέργειας και η προσήλωση στον στόχο που θα αναβαθμίσει το επίπεδο της ομάδας μας. Μέσω αυτού του στόχου θέλουμε να κάνουμε πράξη το όραμα μας που είναι η δημιουργία παικτών υψηλού επιπέδου που μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου σάλας ,η προώθηση αυτών στην αντρική ομάδα και η στελέχωση των προ Εθνικών και Εθνικών ομάδων".

Όταν ξεκινήσει και πάλι η σεζόν, τι προβλέπεις για την συνέχεια των πλέι οφ; Βλέπεις κάποια έκπληξη;

"Όταν με το καλό ξεκινήσει ξανά η φετινή αγωνιστική σεζόν, πιστεύω ότι θα γίνουν συναρπαστικά παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που μετέχουν στα ημιτελικά καθώς στο μεν ζευγάρι Δούκας - Παναθηναϊκός αναμετρώνται δυο από τις παραδοσιακές ομάδες της ελληνικής σάλας που αποτελούνται από πολύ έμπειρους 'σαλίστες', οι οποίοι στο παρελθόν έχουν στεφτεί πρωταθλητές.

Στο έτερο ζευγάρι μεταξύ της ΑΕΚ και του Μινώταυρου, αναμετράται η περσινή πρωταθλήτρια ομάδα που και φέτος έχοντας την καλύτερη άμυνα με 33 γκολ κατά, κατάκτησε δίκαια την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια, με την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος την ομάδα από τον Ταύρο που έχοντας ως όπλο την έδρα του αλλά και την δυναμική του πλουσίου ρόστερ της μαζί με το εξαιρετικό προπονητικό δίδυμό της, είναι ικανή για την έκπληξη".

Ποια ομάδα σου έκανε θετική εντύπωση φέτος και ποια δεν τα πήγε όπως τα περίμενες.

"Η ομάδα που φέτος μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ο Ηνίοχος, ο οποίος μέσω των σωστών επιλογών κατά την μεταγραφική περίοδο κυρίως έμπειρων παικτών από άλλες ομάδες, κατάφερε να τερματίσει στην έκτη θέση, μια ιδιαίτερα τιμητική θέση για μια ουσιαστικά καινούργια ομάδα. Αντίθετα, περίμενα ίσως λίγα παραπάνω για την φετινή χρονιά από την πολύ ποιοτική ομάδα της Ολυμπιάδας, η οποία στο νήμα έχασε την είσοδο στην τετράδα".

Το φετινό πρωτάθλημα οργανωτικά και αγωνιστικά πώς το κρίνεις; Πάντα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

"Γενικότερα και όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι του πρωταθλήματος, την φετινή χρονιά το επίπεδο των ομάδων έχει ανέβει αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και αυτό εννοείται πως είναι προς όφελος του αθλήματος και της ανάπτυξης, για την οποία όλοι παλεύουμε. Το άθλημά μας είναι σαφώς πιο αθλητικό, πιο γρήγορο σε ρυθμό και τακτικά καλύτερο απ' ότι πιο πριν. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ανταγωνισμός όσον αφορά στην διεκδίκηση των τίτλων, λόγω του ότι οι ομάδες είναι σχεδόν ισοδύναμες και διαφέρουν στις λεπτομέρειες. Επίσης, οι 'μικρότερες' ομάδες έχουν ενισχυθεί και αυτές, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στις παραδοσιακές δυνάμεις. ανεβάζοντας γενικότερα την δυσκολία επίτευξης της νίκης".

Σε επίπεδο οργάνωσης, η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει βήματα εμπρός και από την πλευρά της ΠΕΠΣΣ αλλά και των ομάδων απλώς χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Σιγά σιγά, βλέποντας την είσοδο των ονομάτων μεγάλων ομάδων (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός) φαίνεται ότι αλλάζει η αίγλη στο πρωτάθλημα, αλλά και στο άθλημα. Η ύπαρξη τηλεοπτικής κάλυψης σε όλα τα παιχνίδια της Α' Εθνικής κατηγορίας έχει βοηθήσει πολύ στην εξέλιξη και στην διαφήμιση του αθλήματος μας.

Η επιτυχία να διοργανωθεί ένας από τους ομίλους του Preliminary Round του θεσμού του UEFA Champions League Futsal 2019-2020 στην Αθήνα στα τέλη του περασμένου Αυγούστου με την συμμετοχή άλλωστε της πρωταθλήτριας Ελλάδος ΑΕΚ νομίζω ότι έδωσε την δυνατότητα σε όλο το φίλαθλο κοινό να παρακολουθήσει και να γνωρίσει από κοντά αυτό το συναρπαστικό άθλημα που πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα στον Έλληνα. Το επόμενο στάδιο πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι η περαιτέρω διαφήμιση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των σχολείων του αθλήματος όπως και η προσέλκυση μεγάλων χορηγών, οι οποίοι με την οικονομική επιφάνεια τους θα ενισχύσουν την εικόνα του ποδοσφαίρου σάλας".

Τέλος, θα ήθελα και την άποψη σου για την Εθνική ομάδα και τις μάχες με την Τουρκία και αν θεωρείς ότι υπάρχει υλικό και προοπτική να δούμε κάποτε την γαλανόλευκη στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης.

"Σίγουρα το ότι παίζουμε με αντίπαλο την Τουρκία και μάλιστα σε διπλά παιχνίδια, αυτόματα και λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ονόματος του αντιπάλου το κίνητρο για την πρόκριση πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Απ' όσο έχω παρακολουθήσει από κοντά τις προπονήσεις της Εθνικής μας ομάδας, ο προπονητής μας, ο κ. Ζιάβας, που του αναλογεί μεγάλο μερίδιο για την μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία αυτής της ομάδας, έχει επιλέξει έμπειρους και νέους παίκτες για να τους μεταδώσει την φιλοσοφία του και σίγουρα όλοι τους επιθυμούν την διάκριση.

Άλλωστε και τα δείγματα γραφής αυτής της Εθνικής με βάση την πρόκριση από τον 3ο όμιλο της Α' προκριματικής φάσης του EURO 2022 με τις ομάδες από την Μάλτα, Σουηδία και Πολωνία στην προηγουμένη φάση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το πάθος και την συγκέντρωση των παικτών και στα δυο παιχνίδια. Πιστεύω ότι η αποφασιστικότητα θα παίξει σημαντικό ρόλο όπως και η επιβολή του τρόπου παιχνιδιού μας. Το υλικό υπάρχει άρα πιστεύω η προοπτική της συμμετοχής της Εθνικής ομάδας στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης είναι πιο κοντά από ποτέ.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες 'Χριστός Ανέστη' να έχουμε αίσιο τέλος και να βγούμε όλοι υγιείς και δυνατοί απ' αυτή την περιπέτεια που βιώνουμε".