Ειδήσεις

Ζιάβας: "Σε κανένα σημείο δεν φοβήθηκα"

ZIAVAS 2.JPG

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ζιάβας, μίλησε στο 5x5hellas.gr για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας απέναντι στην Τουρκία

Η Εθνική ομάδα των Ανδρών κατάφερε να αποκλείσει την Τουρκία στα playoffs των προκριματικών του UEFA Futsal EURO 2022 και πήρε την πρόκριση για τους ομίλους, διατηρώντας το όνειρο για παρουσία στην τελική φάση του θεσμού για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής σάλας.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ζιάβας, παραχώρησε συνέντευξη στο 5x5hellas.gr για το σπουδαίο επίτευγμα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και αναφέρθηκε στο πώς έφτασε η γαλανόλευκη στον θρίαμβο απέναντι στους γείτονες.

Φυσικά, μίλησε και για άλλα θέματα που απασχολούν το άθλημα, αλλά και για την πανδημία του κορονοϊού που μαστίζει τη χώρα μας αυτό το διάστημα.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ποια ήταν τα στοιχεία "κλειδιά" που έφεραν αυτή την πρόκριση;

"Θα έλεγα ότι ήταν κυρίως η τακτική προετοιμασία μέσα από την μελέτη του αντιπάλου, ώστε να ξέρουμε ακριβώς ποιo είναι το στυλ του παιχνιδιού του, εστιάζοντας στα δυνατά αλλά και αδύνατα σημεία του. Ξέραμε τι να περιμένουμε στα ματς και αυτό καθόρισε και την επιλογή της δικής τακτικής. Από 'κει και πέρα, νομίζω ότι έγινε και αρκετά καλή διαχείρηση του υπάρχοντος ρόστερ παικτών με τις επιλογές προσώπων και σχημάτων και με δεδομένο το γεγονός των απουσιών που είχαμε και της ελάχιστης προετοιμασίας που οι υγειονομικές συνθήκες μας επέτρεψαν. Σίγουρα όμως δεν μπορώ να παραλέιψω την πίστη, το πάθος και την θέληση που έδειξαν όλοι οι παίκτες για αυτή την πρόκριση".

Αλήθεια, στο τέλος φοβήθηκες καθόλου ότι μπορεί να γινόταν η ανατροπή;

"Σε κανένα σημείο και των δύο παιχνιδιών δεν θα έλεγα ότι φοβήθηκα, γιατί προσπαθούσα πρώτος εγώ να εφαρμόσω αυτό που είχα πεi και στους παίκτες μου: προσπαθούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού και μόνο σε αυτό το σημείο. Oι προηγούμενες φάσεις, το σκορ και οποιαδήποτε άλλη σκέψη δεν έπρεπε να μας απασχολούν. Tο τέλος του παιχνιδιού για εμένα διήρκεσε περίπου 6 λεπτά, όσος χρόνος έμενε για το τέλος από την στιγμή που οι αντίπαλοι άρχισαν να παιζουν με τον 5ο παίκτη.

Στο διάστημα αυτό και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, προσπάθησα να να είμαι όσο το δυνατόν συγκεντρωμένος για να βοηθήσω την ομάδα με οδηγίες στην άμυνα του παίκτη παραπάνω, να κάνω τις σωστές αλλαγές για να μπορούμε να είμαστε φρέσκοι, να επικοινωνήσω δίνοντας οδηγίες στα παιδιά που ήταν μέσα για πίεση ή οπισθοχώρηση κλπ. Μπορώ να σου πω ότι περισσότερο αγχώθηκα, βλέποντας αργότερα το βράδυ τα τελευταία 1-2 λεπτά και βέβαια τα τελευταία δευτερόλεπτα, γιατί τότε συνειδητοποίησα πόσο κοντά ήταν η πρόκριση με τον απόκλεισμό και η επιτυχία με την αποτυχία!".

Στο ξεκίνημα αυτού του "ταξιδιού" και με τις δυσκολίες που υπήρξαν στην προετοιμασία, με το χέρι στην καρδιά περίμενες να φτάσουμε μέχρι εδώ;

"Στο ξεκίνημα για τους αγώνες της Μάλτας για να είμαι ειλικρινής, ήμουν εντελώς αβέβαιος για το τι μπορεί να παρουσιάσει η ομάδα, καθώς δεν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε ούτε έστω την μικρή προετοιμασία που είχαμε σχεδιάσει αλλά ούτε και τους 1-2 φιλικούς αγώνες προετοιμασίας με ομάδες του πρωταθλήματος. Μετά την επιτυχία να προκριθούμε στα play off, αρχίσαμε όλοι να πιστεύουμε περισσότερο στις δυνατότητες της ομάδας και πρώτοι από όλους οι παίκτες οι οποίοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο αγωνιστικό πλάνο και στις διάφορες επιλογές και οραματίστηκαν πρώτοι αυτοί την πρόκριση".

Είναι εφικτός στόχος η πρόκριση στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης;

"Στον αθλητισμό πρέπει πάντα να έχεις μεγάλα όνειρα και στόχους και εμείς ειδικά οι Έλληνες μετά το θαυμα του 2004 δεν πρέπει ποτέ να ξαναπούμε ότι κάποιος στόχος είναι ανέφικτος. Όμως ρεαλιστικά αυτή τη στιγμή το συνολικό επίπεδο του Ελληνικού Φούτσαλ, που μην ξεχνάμε ότι είναι εντελώς ερασιτεχνικο, δεν είναι στο επίπεδο των χωρών που διεκδικούν τις προκρίσεις και πρωταγωνιστούν στις τελικές φάσεις.

Πρώτος κρίκος σε μια αλυσίδα προυποθέσεων που θα οδηγούσε σε μια διεκδίκηση τέτοιας πρόκρισης είναι να υπάρχει ένα δυνατό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με πολλούς αριθμητικά παίκτες που να είναι στο επίπεδο που χρειάζεται η Εθνική ομάδα (αθλητικά και τακτικά) μέσα από την δουλειά που θα γίνεται στις ομάδες και μέσα από τα πολλά δυνατά και ανταγωνιστικά ματς.

Και βέβαια, σε κάθε συνολο παικτών που επιλέγονται για την Εθνική ομάδα, πρέπει να επενδυθεί και από την Ομοσπονδία ο απαραίτητος χρόνος (προπονήσεις) αλλά και χρήμα (συμμετοχές σε διεθνή φιλικά τουρνουά) για να γίνει η απαραίτητη δουλειά που θα εξελίξει την ομάδα στα παραπάνω επίπεδα".

Συμμερίζεσαι την άποψη ότι το ελληνικό futsal μεγαλώνει και προοδεύει;

"Θα έλεγα σίγουρα ότι υπάρχει πρόοδος ποιοτική στο ελληνικό futsal όπως είναι η άνοδος του επιπέδου των περισσοτέρων ομάδων του πρωταθλήματος και η άνοδος του ανταγωνισμού για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Θα έλεγα επίσης ότι μεγαλώνει κάπως αφού βλέπουμε μια αύξηση στην αναγνωρισιμότητα του σπορ μας (κυρίως λόγω ΑΕΚ κ ΠΑΟ) αλλά και την αύξηση των ομάδων από την επαρχία. Σίγουρα όμως δεν μεγαλώνει και προοδεύει με τον βαθμό και ρυθμό που θα θέλαμε όλοι εμείς που το υπηρετούμε από το οποιοδήποτε πόστο ο καθένας μας. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ακόμα! Ελπίζω και πιστεύω ότι και η επιτυχία αυτή της Εθνικής Ομάδας θα βοηθήσει σε έναν βαθμό και θα δώσει νέα κίνητρα προς διάφορες κατευθύνσεις".

Η επιτυχία αυτή έρχεται εν μέσω της χειρότερης φάσης της πανδημίας στη χώρα μας. Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις.

"Η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στη μάχη μας με την πανδημία. Τα μέτρα δεν είναι εύκολα αλλά πρέπει να ενεργήσουμε όλοι με υπευθυνότητα. Βασική προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένεια μας, τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Ελπίζω όλο αυτό που ζούμε να περάσει σύντομα και να ξαναβρούμε μέσα από τον αθλητισμό ευκαιρίες για επιτυχίες και χαρές. Καλή δύναμη σε όλους!".