Ειδήσεις

Επιτυχίες προϊόν οργανωμένης προσπάθειας

futsal12.jpg

Οι επιτυχίες της Εθνικής ομάδας και της ΑΕΚ δεν έχουν έρθει τυχαία και αποτελούν προϊόν οργανωμένης δουλειάς που γίνεται στο ελληνικό futsal

Οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σάλας που απέκλεισε την Τουρκία και συνεχίζει το ευρωπαϊκό της ταξίδι στο δρόμο για το Euro 2022, αλλά και της ΑΕΚ στο Champions League (απέκλεισε την ισχυρή Αράζ και παίζει με την Ακτόμπε), δεν έχουν έρθει τυχαία, ούτε μπορούν να χαρακτηριστούν συγκυριακές.

Είναι προϊόν οργάνωσης και δουλειάς που ξεκινάει από χαμηλά και φτάνει μέχρι το ύψος της πυραμίδας που είναι η μεγάλη κατηγορία και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η ελληνική σάλα ήρθε για να μείνει και όχι να αποτελέσει μια "φωτοβολίδα". Υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι, όρεξη και τεχνογνωσία, προκειμένου να αναβαθμίσουν το άθλημα και να το φτάσουν εκεί που αξίζει.

Κατ' αρχάς, πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία της ΠΕΠΣΣ με την ΕΠΟ σε όλα τα επίπεδα. Γίνονται επίσης περισσότερες σχολές προπονητών (έγιναν δυο φέτος) και οι ομάδες έχουν πλέον κόουτς με εξειδίκευση στο futsal, που δουλεύουν σωστά με τα παιδιά από τις μικρές ηλικίες και τους μαθαίνουν το άθλημα όπως ακριβώς πρέπει.

Στη Β' Εθνική οι προπονητές πρέπει να είναι τουλάχιστον League B, το ίδιο και στο εφηβικό. Στόχος είναι να υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν ποδόσφαιρο σάλας και όχι κλασικό 11άρι, το οποίο έχει αρκετές διαφορές. Όσο καλύτερα μαθαίνουν οι νέοι παίκτες το άθλημα, τόσο αυτό θα ανεβάζει και το επίπεδο. Όλα ξεκινούν από τα χαμηλά, εκεί δηλαδή που μπαίνουν οι βάσεις, τα γερά θεμέλια. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει την τελευταία πενταετία και βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο πρότζεκτ των προεθνικών, το οποίο έχει ξεκινήσει δυναμικά από πρόπερσι και αφορά τις ηλικίες από την Κ10 μέχρι την Κ18. Νεαροί παίκτες που προετοιμάζονται με καταξιωμένους προπονητές και θα θελήσουν να αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη φουρνιά του ελληνικού futsal. Δουλεύουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και η Κ18 προετοιμάζει και τη φουρνιά της Κ19 που έχει και Εθνική ομάδα. Μην ξεχνάμε και το πολύ καλό επίπεδο της Κ19 σε επίπεδο αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Επιπλεον, την τελευταία τριετία παρακολουθούμε πολύ ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Οι μικρότερες ομάδες έχουν ανέβει επίπεδο, δυσκολεύουν πολύ περισσότερο τους μεγάλους και οι μάχες είναι μεγάλες. Αυτό το "καρπώνεται" τόσο η Εθνική, όσο και ο εκάστοτε πρωταθλητής που βγαίνει στο εξωτερικό. Οι παίκτες έχουν στα πόδια τους πολλά δύσκολα παιχνίδια τα μεγάλα σκορ έχουν περιοριστεί αρκετά.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ένωση στο θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης. Βλέπουμε ότι χρόνο με το χρόνο το επίπεδο καλύψης του πρωταθλήματος αναβαθμίζεται και η "εικόνα" του αθλήματος είναι πολύ καλή, ενώ το γεγονός πως καλύφθηκε τηλεοπτικά από την COSMOTE TV (στη συνδρομητική πλατφόρμα και στο κανάλι της στο YouTube) τόσο η ρεβάνς Ελλάδα - Τουρκία, όσο και το ΑΕΚ - Αράζ, δεν ήταν κάτι που ήρθε από μόνο του. Κάποιοι άνθρωποι έτρεξαν και το έφεραν εις πέρας.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή, αφού οι τηλεοπτικές καλύψεις αναμένεται να συνεχιστούν και το ελληνικό futsal θα μπει σε ολοένα και περισσότερα σπίτια. Όσο περισσότερο το μαθαίνει ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερη απήχηση θα έχει και θα καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο από την αθλητική πίτα. Όλα θέλουν οργάνωση, πλάνο, όραμα και αγάπη. Αυτά συνυπάρχουν και βλέπουμε τα απτά αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι, οι επιτυχίες που ήρθαν το προηγούμενο διάστημα είναι αποτέλεσμα αδιάκοπης δουλειάς σε όλα τα επίπεδα. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το άθλημα, είναι γνώστες του αντικειμένου, παίρνουν διπλώματα προπονητικής για futsal, τα κριτήρια γίνονται όλο και πιο αυστηρά, προκειμένου το σπορ να βρεθεί στο επίπεδο που του αρμόζει.